Magen 39 veckor plus 1 dag (från förra veckan, 3:e augusti).
Igår var det 8:e augusti, min födelsedag och dagen då bäbis var beräknad, men ingen bäbis kom... det var på ett sätt lite skönt för det innebär att vi får varsin födelsedag jag och liten! Men nu är det fritt fram! Kom, kom lilla bäbis, vi väntar på dig! :)
Just nu gör vi inte så mycket, vi är liksom hemma och väntar, tänkte ta en tur till Ikea om ett tag med Sandra, Timmy och Joy, det gäller ju att försöka fördriva tiden lite... att bara sitta här hemma och vänta känns ju som att det kommer göra att det känns som att tiden går i slow-motion.
Igår kväll började jag äntligen packa min BB-väska så smått, det känns skönt att i alla fall ha lagt ner en del ifall det skulle sätta igång eller att det i värsta fall skulle bli att man måste iväg akut, vilket vi inte får hoppas! Jag känner mig dock helt förvirrad över vad jag behöver packa, men det ger väl sig.
Vecka 40
Kroppen: Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den. Många funderar över om det är möjligt att sätta i gång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns dock inget sätt att själv tvinga i gång förlossningen, utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara i gång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att du har högt blodtryck. Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig.
Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen.
Barnet: Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet.
Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42.
Nu ska jag göra mig i ordning inför Ikea!
Puss å kram
Martin Carlsson, http://www.pixelstore.se/.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar